Екологічні сюрпризи Податкового кодексу ~ U-Tax Blog

пʼятницю, 18 листопада 2011 р.

Екологічні сюрпризи Податкового кодексу

Фото із сайту www.dashboardinsight.com

Наші законодавці не дають змоги «розслабитися» платникам податків, знову і знову вражаючи їх глибиною та масштабом своїх «блискучих» ідей. Цього разу це сталося під час прийняття Податкового кодексу, зокрема його розділу, який стосується збору за спеціальне використання води.

Якщо раніше згідно з Інструкцією про порядок обчислення збору за спеціальне водокористування в частині використання води* (п. 4.8) від сплати збору за спеціальне водокористування звільнялися підприємства, установи й організації та фізичні особи-підприємці, які використовували воду для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, то тепер такого звільнення немає (п. 324.4 Податкового кодексу). Тобто, суб’єкту господарювання, який не веде виробничої діяльності, пов’язаної з використанням водних ресурсів, а займається, скажімо, наданням фінансових, аудиторських чи юридичних послуг, все одно потрібно сплачувати збір за спеціальне використання води – просто за те, що в його офісі є холодне/гаряче водопостачання і його працівники ним користуються.

Державна податкова служба України (далі – «ДПС України») роз’яснила, що сплачувати збір за спеціальне використання води таким суб’єктам господарювання не потрібно, якщо вони купують воду в ємкостях для пиття, чи коли вони орендують приміщення (Єдина база податкових знань, розміщена на офіційному веб-сайті ДПС України, код консультації 270.01). Однак, в останньому випадку тягар сплати збору за спеціальне використання води все ж таки лягає на плечі орендаря, якщо він безпосередньо, а не орендодавець укладає договір на постачання води з відповідною організацію.

ПАТ «Банк Форум» спробував оспорити в судовому порядку індивідуальну податкову консультацію ДПС України щодо необхідності сплати збору за спеціальне використання води у ситуації, що розглядається.  (http://reyestr.court.gov.ua/Review/17074439). Результат закономірно – негативний. Як вище зазначалося, Податковий кодекс не передбачає звільнення від збору за спеціальне використання води для суб’єктів господарювання, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб своїх працівників. Для того, що звільнити «невиробничників» від сплати збору за спеціальне використання води необхідні зміни до Податкового кодексу.

Іншим подарунком долі для бізнесу став екологічний податок у частині оподаткування операцій з розміщення відходів у спеціально відведених місцях.

Позиція податківців тут зводиться до того, що сплачувати екологічний податок суб’єктам господарювання потрібно навіть у тому випадку, коли вони уклали договір на вивезення відходів (сміття) з організаціями, які мають ліцензію на збирання і заготівлю відходів як вторинної сировини (Єдина база податкових знань, код консультації 300.01). Логіка фіскальників геніальна: перед передачею відходів (сміття) таким організаціям підприємство певний час зберігає їх на своїй території. Як наслідок, передбачене Податковим кодексом (п. 242.1.3) звільнення від сплати екологічного податку у випадку розміщення відходів на територіях суб’єктів господарювання, що мають ліцензію на збирання і заготівлю відходів як вторинної сировини, не діє.

На щастя, уже є приклади успішної боротьби платників податків з такими «анти-відходними» ініціативами податківців. ТОВ «Торговий будинок «Амстор» (велика мережа супермаркетів, розташованих переважно у Донецькій та Запорізькій областях) спромоглася переконати Донецький окружний адміністративний суд у неправоті податкового органу (http://reyestr.court.gov.ua/Review/18677631). Суд скасував податкову консультацію місцевої податкової інспекції і визнав, що у випадку укладення суб’єктом господарювання договору на вивезення відходів з організацією, що має відповідну ліцензію, такий суб’єкт господарювання сплачувати екологічний податок не повинен.

Залишається сподіватися, що у подальшому держава даруватиме платниками податків менше таких «екологічних сюрпризів».


*- затверджена спільним наказом Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України, Міністерства економіки України та Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 1 жовтня 1999 року № 231/539/118/219.

1 коментар:

  1. 16 грудня 2011 року під № 258 вийшла узагальнююча податкова консультація, у якій ДПС України змінила підхід до оподаткування операцій з розміщення відходів у спеціально відведених місцях.

    На превелике щастя, ДПС України нарешті погодилася, що суб'єкти господарювання, які тимчасово, до передачі організаціям, що мають ліцензію на збирання і заготівлю відходів як вторинної сировини, зберігають відходи (сміття) на своїй території, не повинні сплачувати екологічного податку.

    ВідповістиВидалити