Новий порядок ПДВ-дотування виробників молока та м’яса ~ U-Tax Blog

четвер, 29 березня 2012 р.

Новий порядок ПДВ-дотування виробників молока та м’яса


Як я вже згадував у своєму дописі від 28 грудня 2011 року, з 1 січня 2012 року застосовується новий порядок сплати ПДВ переробними підприємствами - виробниками молочної та м'ясної продукції.

Новий порядок запроваджено згідно з Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників» від 22.12.2011 № 4268-VI (набрав чинності з 01.01.2012). Даним законом викладено у новій редакції п. 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу, яким визначається порядок дотування сільськогосподарських товаровиробників молока та м’яса за рахунок ПДВ, належного до сплати з підприємств, які займаються переробкою молока та м’яса, придбаного у таких товаровиробників.

До набрання чинності змінами переробні підприємства сплачували ПДВ до спеціального фонду державного бюджету, звідки відповідні кошти у рамках бюджетної програми «Державна підтримка галузі тваринництва» спрямовувалися на виплату дотацій виробникам молока та м’яса.
З 1 січня 2012 року до спеціального фонду державного бюджету переробними підприємствами перераховується лише частина належного до сплати ПДВ (наприклад, у 2012 році – 30% і у 2013  році – 40%). Решта ПДВ спрямовується на спеціальні рахунки переробних підприємств, відкриті в органах державної казначейської служби.

Розпорядниками таких спеціальних рахунків виступають самі переробні підприємства. Вони виплачують за рахунок коштів, акумульованих на цих рахунках, компенсацію сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко та м’ясо.

Таким чином, відбулося часткове повернення до системи виплати дотацій (компенсацій) сільськогосподарським виробникам молока та м’яса, яка існувала до набрання чинності Податковим кодексом. Часткове – тому що раніше вся сума ПДВ, а не лише її частина як зараз, безпосередньо перераховувалася переробними підприємствами сільськогосподарським товаровиробникам молока та м’яса через спеціальні рахунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар