Псевдонікчемність з висоти орлиного польоту ~ U-Tax Blog

четвер, 26 квітня 2012 р.

Псевдонікчемність з висоти орлиного польоту

Фото з http://www.gandex.ru
Уже не один рік податкові органи ведуть активну боротьбу з нікчемними правочинами чи точніше - з правочинами, які на їхню думку, з якою дуже тяжко погодитися тверезомислячим платникам податків,  є нікчемними.

Зазвичай, «поле бою» виглядає наступним чином. Податківці знаходять серед постачальників платника податку проблемних, на їхній погляд, суб’єктів господарювання (відсутні за місцезнаходженнями, перебувають у процесі ліквідації, зареєстровані на підставних осіб, не мають основних засобів, мають невелику кількість працівників тощо). Робиться висновок, що укладення договорів на закупку товарів у таких проблемних постачальників спрямовувалося на отримання неправомірної податкової вигоди (штучного податкового кредиту чи витрат). Відповідні договори визнаються нікчемними. Податківці вважають, що ці договори порушують публічний порядок з огляду на їхню спрямованість на заволодіння майном держави (податковими надходженнями). Як наслідок, платник податків втрачає право на податковий кредит та/чи витрати.

Як правило, такі баталії знаходять своє остаточне вирішення в адміністративних судах. Якщо платнику податків вдається довести реальний характер господарських операцій і свою непоінформованість про допущені постачальниками порушення, у нього є в принципі непогані шанси вийти з «бою» переможцем. Детальніше з практикою вирішення подібних спорів можна ознайомитися у моїх дописах від 15 березня 2012 року, 9 вересня 2011 року і 10 квітня 2011 року.

Проте трапляються прикрі винятки, коли боротьба з «псевдонікчемністю» виходить за рамки адміністративного процесу і платник податків потрапляє під надзвичайно тяжкі «гусениці кримінально-процесуального танку». 

Саме так не пощастило керівникам підприємств ТОВ «ВЛАТА ЛТД та ТОВ «Візаві», яких у 2010 році було засуджено за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість) за декларування податкового кредиту, сформованого за операціями з проблемними у розмінні податкових органів контрагентами. Вироки постановлено суддею Славутицького міського суду Київської області ОРЛОМ А.С.* Правильність вироків підтверджена у 2011 році Апеляційним судом Київської області**.

Не встановивши безтоварності операцій ТОВ «ВЛАТА ЛТД» та ТОВ «Візаві» з постачальниками, суд обґрунтував вину керівників вказаних підприємств у службовій недбалості приблизно так:  

…підсудний не пересвідчувався у реальному існуванні  підприємств, від імені яких здійснювались поставки, не встановлював особисті зв’язки з їхніми керівниками, не з’ясовував законності походження товару, не вдавався до перевірки достовірності договорів та первинних документів, в т. ч. податкових накладних,  не виїжджав з цією метою до офісів цих підприємств, не встановлював особи і не перевіряв повноважень представників постачальників, з якими мав господарські відносини, маючи для цього необхідну інформацію, досвід роботи, організаційно-технічні можливості, а обмежився лише фактом наявності в останніх неанульованих свідоцтв про реєстрацію їх платниками ПДВ…

На щастя, не можна сказати, що на сьогодні засудження керівників платників податків, які мали відносини з проблемними контрагентами, – це системне явище. Однак, потрібно бути готовими до найгіршого. ОБІЗНАНИЙ - ОТЖЕ ОЗБРОЄНИЙ.

Немає коментарів:

Дописати коментар