Новий КПК: розмір застави зменшується ~ U-Tax Blog

четвер, 31 травня 2012 р.

Новий КПК: розмір застави зменшується


     Фото з http://ibarraturismo.com
Скандально відомий Закон про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності (детальніше про цей закон у дописі від 08 листопада 2011 року), який діє з 17 січня 2012 року, викликав неоднозначні оцінки платників податків. Найбільше всього критики дісталося його положенням, якими встановлюється, що:

- штраф як покарання за окремі злочини, у т.ч. ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі, не повинен бути меншим розміру заподіяної злочином шкоди (розміру ухилення від сплати податків);

- розмір застави як запобіжного заходу не повинен бути меншим розміру заподіяної злочином шкоди (розміру ухилення від сплати податків).

Існування таких положень значно ускладнює чи навіть робить неможливим застосування прогресивних норм цього закону щодо заміни покарання у вигляді позбавлення волі на штраф та заміни запобіжного заходу у вигляді взяття під варту на заставу.

Здається, що на владному Олімпі до критики все ж таки прислухалися, принаймні частково. У новому Кримінальному процесуальному кодексі (детальніше про новий КПК у дописі від 19 травня 2012 року) вже немає норми про те, що розмір застави не повинен бути меншим розміру заподіяної шкоди (розміру ухилення від сплати податків). З набранням чинності новим КПК розмір застави вже не прив’язуватиметься до розміру заподіяної шкоди, а обмежуватиметься 300 мінімальними заробітними платами (321,9 тис. грн. для 2012 року).

Немає коментарів:

Дописати коментар