Виконання судових рішень про стягнення бюджетної заборгованості з бюджетного відшкодування ПДВ ~ U-Tax Blog

середу, 7 листопада 2012 р.

Виконання судових рішень про стягнення бюджетної заборгованості з бюджетного відшкодування ПДВ


Фото з http://fdeas.com
Платники податків, які мають бюджетну заборгованість з відшкодування ПДВ, часто зіштовхуються з дилемою, чи звертатися їм до суду з позовом про стягнення такої заборгованості у примусовому порядку. Проблема в тому, що постановлені на користь платників податків судові рішення про стягнення бюджетної заборгованості виконуються у порядку черговості надходження рішень про стягнення коштів з державного бюджету на виконання*. Оскільки на виконанні в органів казначейської служби може знаходиться багато таких рішень, постановлених протягом попередніх років, виконання Вашого рішення може тривати роками.

З іншого боку, платник податків завжди має можливість домовитися з податковими органами про повернення бюджетного відшкодування і отримати його значно раніше, ніж у випадку із застосування судової процедури. На практиці, як правило, податківці в обмін на повернення бюджетного відшкодування вимагають сплати авансового внеску з податку на прибуток у розмірі, що складає 50, а то й більше відсотків від суми бюджетного відшкодування.

Враховуючи викладене, я звернувся із запитом до Державної казначейської служби України з метою отримання інформації щодо стану виконання судових рішень про стягнення бюджетної заборгованості з відшкодування ПДВ. Служба уникла відповіді на питання, яке найбільше турбує платників податків, а саме питання щодо загальної суми невиконаних судових рішень про стягнення бюджетного відшкодування, що перебувають у неї на виконанні. Однак, все-таки було надано певну інформацію щодо стану виконання таких рішень протягом 2010, 2011 та 2012 років.

Відповідно до даних Державної казначейської служби України, нею були виконано 65 рішень на загальну суму 83,10 мільйонів гривень у 2010 році, 146 рішення на загальну суму 266,53 мільйонів гривень у 2011 році і 21 рішення на загальну суму 46,58 мільйонів гривень у першому кварталі 2012 року.  

Нижче мій запит і відповідь на нього Державної казначейської служби України.

*- Відповідно до п. 9 Розділу VI “Прикінцеві та положення» Бюджетного кодексу України. 

1 коментар:

  1. цьому дала, тому дала, а іншому не дала бо облік надходжень виконавчих документів не ведеться. В такому випадку порушено принцип черговості задоволення вимог стягувачів.

    ВідповістиВидалити