середу, 4 липня 2012 р.

ПДФО: зміни в декларуванні

Фото з http://pon.org.ua
28 квітня 2012 року набрав чинності Закон України від 24 квітня 2012 року   № 4661-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України тадеяких інших законів України щодо впорядкування податкового декларування», яким було дещо змінено підхід до декларування податку на доходи фізичних осіб. Зміни торкнулися наступного.

По-перше, законом продовжено строк подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – «Річна декларація») з метою отримання права на податкову знижку (зміни до підпунктів 49.18.4 та 166.1.2 Податкового кодексу України, далі – «ПК України»).  Строк подання декларації продовжено з 1 травня року, наступного за звітним, до 31 грудня такого року.

Мова йде про випадки, коли платник податку не зобов’язаний подавати Річну декларацію в силу закону, а подає її добровільно з метою отримання права на податкову знижку. Як всім добре відомо, застосування податкової знижки – це зменшення оподаткованого доходу на суму певних дозволених законодавством витрат (наприклад, сплата відсотків за іпотечним житловим кредитом, витрати на лікування чи навчання) і повернення у зв’язку з цим з бюджету частини сплаченого податку.

По-друге, змінено порядок декларування доходів, отриманих від декількох податкових агентів для застосування 17% ставки податку. Зміни внесено до підпункту «є» пункту 176.1 ПК України.

Відтепер для визначення того, чи повинна подавати особа, яка отримувала доходи від декількох податкових агентів у зв’язку з трудовими відносинами чи виконанням цивільно-правових договорів, Річну декларацію, братимуться до уваги не місячні, а річні доходи. Якщо раніше Річну декларацію необхідно було подавати, коли розмір таких доходів за будь-який календарний місяць перевищував 10 мінімальних заробітних плат, то зараз -  коли річний розмір таких доходів перевищує 120 мінімальних заробітних плат.

Змінами визначено механізм перерахунку податку у зв’язку з поданням Річної декларації з наведеної підстави. Сам по собі механізм розрахунку не складний. Задекларована загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на нараховану (утриману) податковим агентом суму єдиного соціального внеску та на суму податкової соціальної пільги (за наявності). Із зменшеної загальної суми оподатковуваних доходів 120 мінімальних заробітних плат оподатковуються за ставкою 15%, а решта - за ставкою 17%. Нарахований податок із зменшеної суми оподатковуваних доходів зменшується на суму податку, фактично нарахованого (утриманого) податковими агентами протягом року. Позитивна різниця податку підлягає сплаті до бюджету в установлені строки (до 1 серпня року, наступного за звітним).

Незабаром має з’явитися новий додаток до Річної декларації (ймовірно, це буде додаток № 8), у якому відображатимуться результати зазначеного вище перерахунку.