Податкова консультація з трансфертного ціноутворення: нова редакція ~ U-Tax Blog

вівторок, 8 липня 2014 р.

Податкова консультація з трансфертного ціноутворення: нова редакція

Співавтор Андрій Кулеба
(молодший юрист
ЮФ «Лавринович
і Партнери»)
Наказом Міністерства доходів і зборів України від 01.07.2014 № 368 у новій редакції викладено узагальнюючу податкову консультацію з питань трансфертного ціноутворення.

Нова редакція консультації пропонує відповіді на 41 запитання (проти 25 у попередній редакції) та містить уточнення раніше наданих відповідей. Нижче про основні положення нової редакції консультації:

- Тіло кредиту, депозиту, позики, поворотної фінансової допомоги, а також дивіденди та інвестиції не враховуються при розрахунку вартісного критерію (50 млн. грн.).

- У звіті про контрольовані операції (КО) потрібно відображати операції, які не зумовлюють податкових наслідків.

- Контроль поширюється на операції з пов’язаною особою-резидентом, яка здійснює (і) експортні операцій (0% ставка ПДВ), (іі) операцій з цінними паперами (10% ставка податку на прибуток) або (ііі) сплачує податок на репатріацію доходів нерезидента.

- Відсутність положення про застосування штрафу за неподання звіту про КО (100 мінімальних заробітних плат) у випадку незазначення у звіті окремих КО.

- Самостійне корегування цін у КО можна можна здійснювати протягом 1095-денного строку давності (не лише протягом календарного року, передбаченого при буквальному прочитанні відповідного положення Податкового кодексу).

- У разі проведення операцій в іноземній валюті вартісний критерій (50 млн. грн.) розраховується за курсом НБУ на дату здійснення операції. Якщо мала місце передоплата - на дату отримання (здійснення) передоплати.

- При розрахунку вартісного критерію (50 млн. грн.) не береться до уваги вартість ввезеної сировини/вивезеної продукції у давальницьких схемах з нерезидентами.

- Під визначення КО потрапляють операції з продажу товарів нерезиденту–пов'язаній особі через комісіонера (повіреного).

- Затверджений Кабінетом Міністрів України перелік «низькоподаткових юрисдикцій» не є вичерпним. Під контроль потрапляють операції з нерезидентами, які сплачують корпоративний податок за ставкою на 5 і більше відсоткових пунктів нижчою, ніж в Україні, незалежно від включення їхніх юрисдикцій до згаданого переліку.

- При визначенні вартісного критерію (50 млн. грн.) кожна бартерна операція має враховуватися двічі: як купівля товарів/послуг і як продаж товарів/послуг одночасно.

* Фото з http://forumtp.net

Немає коментарів:

Дописати коментар