Вільна економічна зона «Крим»: як платити податки ~ U-Tax Blog

понеділок, 17 листопада 2014 р.

Вільна економічна зона «Крим»: як платити податки

Співавтор Андрій Кулеба
(молодший юрист
ЮФ «Лавринович
і Партнери»)
Крим. Уже не наш

Збройна агресія Росії призвела до анексії Автономної Республіки Крим ще у березні 2014 року. Нарешті у серпні 2014 року Верховна Рада спромоглася прийняти закон, яким урегулювала особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території Криму.

Мова йде про Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (далі – «Закон»).

Згідно із Законом вся територія Автономної Республіки Крим, включаючи місто Севастополь, стає вільною економічною зоною «Крим» (далі – «ВЕЗ «Крим»).

Особливістю Закону є установлення двох різних режимів економічної діяльності у Криму. Перший – безпосередньо ВЕЗ «Крим» (Розділ І Закону). Другий – ВЕЗ «Крим» в умовах тимчасової окупації (Розділ ІІ Закону).

Нижче пропонується короткий огляд особливостей оподаткування ВЕЗ «Крим» в умовах існуючої тимчасової окупації:

- Фізичні та юридичні особи, які проживають/знаходяться на території ВЕЗ «Крим» прирівнюються з метою оподаткування до нерезидентів (далі – «особи, прирівняні до нерезидентів»).

- Українська податкова реєстрація осіб, прирівняних до нерезидентів, анулюється. Доходи таких осіб, отримані на території ВЕЗ «Крим», не оподатковуються українськими податками та зборами.

- Особи, прирівняні до нерезидентів, мають право на добровільних началах сплачувати український єдиний соціальний внесок.

- Будь-які доходи з джерелом їхнього походження з території ВЕЗ «Крим», одержані українськими резидентами, оподатковуються як іноземні доходи.

- Доходи з джерелом походження з іншої території України, одержані особами, прирівняними до нерезидентів, оподатковуються українським податком на репатріацію доходів. При цьому, оскільки Україна не визначає анексії Криму, логічно, що угода про уникнення подвійного оподаткування між Україною і Російською Федерацією застосовуватися не буде.

- Операції з особами, прирівняними до нерезидентів (у незалежності від наявності відносин пов’язаності), вважаються контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення. Із закону, на жаль, не зрозуміло, чи такі операції вважаються контрольованими автоматично, чи лише при досягненні ними вартісного критерію у 50 млн. грн. На даний час, Державна фіскальна служба України притримується сприятливої для платників позиції, що для контрольованості таких операцій вже ж таки необхідне досягнення вищезазначеного вартісного критерію (лист від 6 листопада 2014 року).

- Товари, які поставляються з території ВЕЗ «Крим» на іншу територію України, оформлюються у митному режимі імпорту зі сплатою імпортного мита, акцизного податку та ПДВ. Разом з тим, від імпортного мита звільнюються товари, які хоча і були випущені для вільного обігу на території ВЕЗ «Крим», але мають виданий українською торгово-промисловою палатою сертифікат про походження товару з України. Дане звільнення не поширюється на ПДВ та акцизний податок.

- Українські товари з іншої території України поставляються на територію ВЕЗ «Крим» у митному режимі експорту. Відповідно до логіки Податкового кодексу до таких операцій має застосовуватися нульова ставка ПДВ. Однак, відповідно до усної позиції керівництва Державної фіскальної служби України, висловленою під час зустрічі з членами Європейської бізнес асоціації 14.11.2014, підстав для застосування нульової ставки немає.

- Передбачено ряд податкових пільг для підприємств, які переводять свій бізнес з території ВЕЗ «Крим» на іншу територію України. Такі пільги, зокрема, включають: (1) списання податкового боргу та звільнення від штрафних санкцій за порушення порядку подання податкової звітності за період тимчасової окупації; (2) звільнення від імпортного мита, ПДВ та акцизного податку для основних засобів та запасів, що евакуюються з тимчасово окупованої території; (3) надання можливості зробити вирахування в обліку податку на прибуток на суму документально підтверджених витрат у зв'язку з евакуацією основних засобів і запасів та 100% амортизації евакуйованих основних засобів.


Фото з http://alp.org.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар