Cистемa ПДВ-рахунків нарешті запрацюювала ~ U-Tax Blog

вівторок, 10 березня 2015 р.

Cистемa ПДВ-рахунків нарешті запрацюювала

Співавтор Андрій Кулеба
(молодший юрист
ЮФ «Лавринович
і Партнери»)
Україна врешті-решт запровадила систему ПДВ-рахунків, завданням якої є боротьба з шахрайством у сфері ПДВ. Ця система є інноваційною і не має аналогів у світі. Система базується на принципі передоплати: спочатку постачальник зараховує ПДВ на свій ПДВ-рахунок і лише після цього покупець отримує право на податковий кредит.

Податкові накладні видаються на суму, розраховану за спеціальною формулою. Згідно з цією формулою максимальна сума, на яку постачальнику дозволяється видати податкову накладну, визначається з урахуванням його податкового кредиту. Якщо постачальник має намір видати податкову накладну із перевищенням максимально допустимої суми, розрахованої відповідно до формули, то спершу він має перерахувати додаткові кошти на свій ПДВ-рахунок.

Система ПДВ-рахунків також передбачає цілковито електронне адміністрування ПДВ:

- Податкові накладні та декларації з ПДВ виписуються/подаються лише в електронній формі;

- Всі податкові накладні підлягають реєстрації у електронному реєстрі, що ведеться органами Державної фіскальної служби. Право на податковий кредит виникає у покупця лише на підставі тих податкових накладних, що зареєстровані у вищевказаному реєстрі.

Система ПДВ-рахунків запрацювала у тестовому режимі з 1 лютого 2015 року. Тестовий режим передбачає електронне адміністрування ПДВ та зарахування відповідних податкових зобов'язань у дохід бюджету через ПДВ-рахунки. У той же час, протягом дії тестового режиму ліміти на виписку податкових накладних (розраховані відповідно до спеціальної формули) не застосовується. Відповідно, постачальники не повинні поповнювати свої ПДВ-рахунки перед здійсненням оподатковуваних операцій.

З 1 липня 2015 року система ПДВ-рахунків почне функціонувати у повноцінному режимі, що передусім означатиме застосування лімітів на виписку податкових накладних.
Також варто відзначити, що поточна версія системи ПДВ-рахунків значною мірою враховує пропозиції бізнес-спільноти щодо зниження несприятливого впливу на сумлінних платників ПДВ.

По-перше, наразі платники отримують реальну можливість повертати надміру накопичені суми податку зі своїх ПДВ-рахунків.

По-друге, платникам надали можливість збільшення ліміту для виписки податкових накладних (розрахованого за спеціальною формулою) на суму від’ємного значення попередніх періодів.

По-третє, з метою мінімізації відтоку оборотного капіталу, ліміт на виписку податкових накладних (розрахований за спеціальною формулою) буде автоматично збільшуватися на середньомісячну суму ПДВ, сплаченого платником до бюджету протягом останніх 12 місяців.



Немає коментарів:

Дописати коментар