Нові правила сплати судового збору ~ U-Tax Blog

понеділок, 21 вересня 2015 р.

Нові правила сплати судового збору

Платити доведеться більше

Черговий раз разюче змінилися правила сплати судового збору у податкових спорах. Платити доведеться більше, а точніше на багато більше, ніж раніше. Зміни до Закону України «Про судовий збір» (далі – «Закон про судовий збір») вже діють з 1 вересня 2015 року.

Що радує, це те, що тепер платити судовий збір будуть і податкові органи. Звільнення для них більше не працюватиме. Зроблено це згідно з пояснювальною запискою до законопроекту для того, щоб останні не зловживали своїми процесуальними правами і безпідставно не зверталися до суду/оскаржували судові рішення з огляду на саму лише безкоштовність судочинства.

Отже, що було і що стало:

Категорія
Вид заявника
Ставка судового збору до змін
Ставка судового збору після змін
Подання позову майнового характеру (наприклад, позову про скасування податкових повідомлень-рішень)
Платники-юридичні особи та суб’єкти владних повноважень
Загальна ставка – 2 % ціни позову

Мінімальна ставка – 1,5 МЗП*

Максимальна ставка – 4 МЗП
Загальна ставка - 1,5 % ціни позову

Мінімальна ставка – 1 МЗП

Максимальна ставка – не встановлена
Платники-фізичні особи та платники-фізичні особи-підприємці
Загальна ставка – 1 % ціни позову

Мінімальна ставка – 0,4 МЗП

Максимальна ставка – 5 МЗП
Подання позову немайнового характеру
Платники-юридичні особи, платники-фізичні особи-підприємці та суб’єкти владних повноважень
Фіксована ставка –0,06 МЗП
Фіксована ставка – 1 МЗП
Платники-фізичні особи
Фіксована ставка – 0,4 МЗП
Подання апеляційної скарги чи заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами
Всі види заявників
50 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позову
110 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позову
Подання касаційної скарги
Всі види заявників
70 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позову
120 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позову
Подання заяви про перегляд рішення до Верховного Суду України
Всі види заявників
70 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позову
130 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позову

* - мінімальна заробітна плата (розмір МЗП станом на вересень 2015 року складає 1 218 грн.).

Окремо потрібно сказати про скасування правила, яке дозволяло сплачувати 10% судового збору від визначеного повного розміру при поданні адміністративних позовів майнового характеру. Тепер судовий збір у таких справах треба платити у повному розмірі відразу.

Як отримати індульгенцію?

Суттєве зростання судового збору особливо в мільйонних справах, для яких було скасовано максимальну ставку, змушує серйозно задуматися над таким інструментом як відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати (ст. 8 Закону про судовий збір).

Дуже хотілося б сподіватися на зважене застосування цього інструменту судами. Судам надано практично необмежену дискрецію у його застосуванні. Єдине, що потрібно зробити суду для того, що надати розстрочку, відстрочку, зменшення розміру або повне звільнення від судового збору – це «враховати майновий стан сторони». При цьому, якісь конкретні критерії для оцінки майнового стану сторони в законі не прописані. Все на розсуд суду.

З огляду на «широту» формулювань не можна виключати масового звільнення податкових органів від сплати судового збору з огляду на їхнє недостатнє фінансування. Однак, будемо сподіватися, що судді проявляють здоровий глузд і цього все-таки не станеться. В іншому разі все залишиться, так як є сьогодні. Покладаючись на безкоштовність правосуддя, податківці і надалі продовжуватимуть свою добре відому практику необґрунтованих податкових нарахувань та безпідставних оскаржень судових рішень.

Якщо звернутися до Єдиного державного реєстру судових рішень, то вже зараз  можна знайти першу практику у справах про відстрочку сплати судового збору за клопотанням податкових органів. Поки що це позитивна для платників практика.

Так, у справі за позовом Комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» до Слов'янської об'єднаної державної податкової інспекції (http://reyestr.court.gov.ua/Review/50191807) Донецький апеляційний адміністративний суд відмовив податковому органу у відстрочці сплати судового збору за подання апеляційної скарги. Наразі, суд зробив посилання на неподання податковим органом доказів у підтвердження свого незадовільного майнового стану.

* - Фото з http://www.emsleys.co.uk/

Немає коментарів:

Дописати коментар