четвер, 23 березня 2017 р.

Блокування податкових накладних по-українськи

Одним з найбільш скандальних нововведень міні-податкової реформи 2017 року стало запровадження механізму блокування податкових накладних. Механізм має запрацювати з 1 квітня 2017 року у тестовому режимі і з 1 липня 2017 року у повноцінному режимі.

Навіщо це потрібно?

З введенням у 2015 році системи ПДВ-рахунків було завдано серйозного удару по "високомаржинальному" бізнесу "конвертаційних центрів".
                  
Однак, як то кажуть, представники цієї ніші “не пальцем роблені". Вони швидко знайшли слабке місце в системі ПДВ-рахунків і почали їм активно користуватися.

Незважаючи на всю свою просунутість, система ПДВ-рахунків абсолютно безсила проти зловживань, пов'язаних з постачанням товарів неплатникам ПДВ.

Наприклад, недобросовісний платник ПДВ купує на внутрішньому ринку або імпортує партію смартфонів з ПДВ, а потім перепродує її за ціною, що покриває витрати на ПДВ, за готівку або навіть через безготівковий розрахунок третім особам неплатникам ПДВ. Податкових зобов'язань за такою операцією недобросовісний платник природно не відображає і податкової накладної не реєструє.

Відповідно, у недобросовісного платника залишається "податковий кредит", який можна з вигодою "продати" бажаючим заощадити на розрахунках з бюджетом. Покупець отримує "комплект документів", що дають право на податковий кредит.

При цьому виникає невеликий нюанс. У більшості випадків покупець податкового кредиту не зацікавлений у товарі, фактично реалізованому недобросовісним платником (в нашому прикладі - смартфонах). Відтак, "комплект документів" для покупця оформляється на продаж чогось іншого: наприклад, всіма улюблених “консультаційно-інформаційних послуг".

У зв'язку з тим, що в процесі реалізації схеми відбувається "трансформація" одного товару в інший (у нашому прикладі смартфони трансформуються в послуги), схема отримала народну назву "скручувань" (“скруток”). З такими "скручуваннями" власне і покликаний боротися механізм блокування податкових накладних.

Як це буде працювати?

Механізм блокування буде наступним:

1) У разі виявлення "скручування" податковий орган надсилає платнику квитанцію про призупинення реєстрації податкової накладної.

2) Платник має право надати податковому органу свої письмові пояснення (з доданням необхідних документів) з метою підтвердження законності реєстрації податкової накладної.

3) Пояснення платника розглядаються спеціальною комісією ДФС України протягом 5 робочих днів з дня їхнього отримання. За результатами розгляду комісія приймає рішення про реєстрацію/ відмову в реєстрації податкової накладної.

4) Платник має право оскаржити рішення комісії в адміністративному та/або судовому порядку.

Висновки і побоювання

Механізм блокування податкових накладних безумовно необхідний для протидії шахрайству з податковим кредитом. Разом з тим, механізм блокування пов'язаний з істотними ризиками для сумлінних платників. Останні ризикують потрапити "під гарячу руку" податківців, наділених новими широкими повноваженнями.

За великим рахунком, багато що залежить від того, наскільки грамотно будуть опрацьовані підзаконні акти, що визначатимуть підстави для призупинення / скасування реєстрації податкових накладних. Затвердження таких актів покладено на Кабінет Міністрів України та Міністерство фінансів України.

Дуже важливо, щоб підстави для призупинення / скасування реєстрації податкових накладних були сформульовані гранично чітко і з урахуванням здорового балансу інтересів податкових органів і сумлінних платників. З огляду на складність питання і високу залежність рішень від конкретних обставин справи - завдання не з простих навіть для справжніх світил податкового права.

Будемо сподіватись на краще!

* - Фото з youtube.com