Податкові зміни “під ялиночку” 2018 року ~ U-Tax Blog

середу, 17 січня 2018 р.

Податкові зміни “під ялиночку” 2018 року

Співавтор Антон Гаврик

Кінець 2017 року не став винятком щодо внесення змін до податкового законодавства, які діятимуть з початку 2018 року.

Продовжуючи багаторічну “добру” традицію, у самому кінці грудня 2018 року Президент підписав і 30 грудня 2018 року було офіційно опубліковано Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році”.

Закон передбачає велику кількість змін до податкового законодавства. Нижче дуже коротко про найважливіші із цих змін.

ПДВ - зупинення реєстрації податкових накладних. Передбачається доволі серйозна реформа системи зупинення реєстрації податкових накладних. Якщо дуже коротко, то суть реформи зводиться до наступного.

З набранням чинності законом система реєстрації податкових накладних припиняє свою роботу. Система відновить роботу після затвердження Кабінетом Міністрів України (КМУ) нового порядку зупинення реєстрації податкових накладних. КМУ повинен затвердити такий порядок до 1 березня 2018 року. Однак, далеко не факт, що КМУ впорається затвердити такий порядок у межах відведеного строку.

Для податкових накладних, реєстрація яких на даний момент є зупиненою, але рішення про відмову у реєстрації комісією ще не прийнято, передбачено доволі сприятливі перехідні положення. У залежності від моменту подання платником пояснень/документів (до чи після 1 грудня 2017 року) для відновлення реєстрації таких накладних передбачається або повністю  автоматична реєстрація, або реєстрація по завершенню п’яти робочих днів, відведених на розгляд комісією таких пояснень.
ПДВ - скасування бюджетного відшкодування під час експорту олійних. З  1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року звільняється від ПДВ експорт соєвих бобів,  з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року - насіння свиріпи або ріпаку.
Звільнення від ПДВ цих операцій матиме наслідком скасування бюджетного відшкодування при експорті вказаних олійних культур.
Звертаємо увагу, що попередньо законопроектом передбачалося звільнення від ПДВ (скасування бюджетного відшкодування) з 1 березня 2018 року для експорту соняшнику, ріпаку та сої. Наскільки ми розуміємо, під тиском сильного аграрного лобі ці положення були значно пом’якшені при прийнятті закону в остаточній редакції.  
ПДВ - звільнення від оподаткування при некомерційних ввезеннях товару на митну територію України (ручна поклажа, супроводжуваний   багаж, міжнародні поштові та експрес відправлення). Визначаються правила, спрямовані на боротьбу із зловживаннями, пов’язаними з використанням даного звільнення від ПДВ у комерційних цілях (доволі поширена практика на сьогоднішній день).
Встановлюються обмеження, прив’язані до частоти виїзду осіб, які перевозять товари, за кордон та частоти отримання міжнародних відправлень. Наприклад, передбачене звільнення від оподаткування ПДВ для міжнародних відправлень вартістю не більше 150 євро буде діяти лише щодо трьох перших відправлень на місяць. При цьому, для цілей застосування звільнення вартість всіх трьох відправлень додаватиметься. Звільнення надаватиметься лише в частині неперевищення сумарною  вартістю перших трьох відправлень протягом календарного місяця 150 євро.
ПДВ - звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання “електрокарів”. Передбачається, що протягом усього 2018 року звільнятимуться від оподаткування ПДВ імпортні та внутрішні поставки автомобілів, оснащених електричними двигунами. Очікуємо подешевшання  “електрокарів” на 20%!
Трансфертне ціноутворення. Передбачаються об’ємні зміни до правил трансфертного ціноутворення. Серед цих зміг -  коригування критеріїв контрольованості господарських операцій та запровадження нових вимог до змісту документації з трансфертного ціноутворення.
Акцизний податок, екологічний податок, рентна плата.  Передбачається підвищення ставок цих  податків.
* Фото з https://efibcongress.org/

Немає коментарів:

Дописати коментар