Заборонене від’ємне значення з податку на прибуток ~ U-Tax Blog

пʼятницю, 23 вересня 2011 р.

Заборонене від’ємне значення з податку на прибуток


Нещодавно ДПС України оприлюднила  листа від 8 вересня 2011 року № 828/3/15 щодо стану збиткової діяльності суб’єктів господарювання, який негативно впливає на забезпечення бюджетних призначень.

Викладена в цьому листі позиція ДПС України полягає в тому, що до складу витрат другого кварталу 2011 року платникам податків слід включати суми збитків, отриманих лише у першому кварталі 2011 року без урахування від’ємного значення попередніх періодів.

Свою позицію податківці обґрунтовують змістом пункту 3 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу. Даним пунктом визначається, що платник податку включає до витрат другого календарного кварталу 2011 року від’ємне значення за результатами першого кварталу 2011 року, але прямо не передбачається, що в складі від’ємного значення за перший квартал 2011 року платник податків враховує збитки попередніх податкових періодів.

Логіка ДПС України вражає у світлі п. 22.4 Прикінцевих положень Закону про оподаткування прибутку підприємств. У цьому пункті чорним по білому написано, що у 2011 році від’ємне значення, яке не було враховане у складі валових витрат у 2010 році (даним законом встановлювалося обмеження, яке дозволяло включати до складу валових витрат лише 20% суми від’ємного значення, що утворилося станом на 1 січня 2010 року) та від’ємне значення, яке виникло у 2010 році, підлягають включенню до складу валових витрат.

Таким чином, Законом про оподаткування прибутку підприємств чітко визначено, що від’ємне значення, яке виникло у 2010 році та попередніх податкових періодах, включається до складу валових витрат у 2011 році (першому кварталі 2011 року). Відповідно, таке від’ємне значення за попередні податкові періоди формує від’ємне значення за перший квартал 2011 року, яке, у свою чергу, у силу вищезазначеного пункту «Перехідних положень» Податкового кодексу включається до складу витрат другого кварталу 2011 року.

Отже, платники податки знову опинилися перед вибором: скоритися перед «свавіллям» чи пройти всі випробування лабіринтами судової системи. Нехай сміливим усміхнеться доля!

1 коментар:

  1. Дійсно податкова вражає своєю логікою.....
    Нехтує законами та виносить повідомлення рішення про донарахування под.на прибуток

    ВідповістиВидалити