Зміни до Податкового кодексу (податок на прибуток) ~ U-Tax Blog

вівторок, 6 вересня 2011 р.

Зміни до Податкового кодексу (податок на прибуток)

© Роман Блажко

Продовжуючи серію постів, присвячених змінам, внесеним до Податкового кодексу законом від 7 липня 2011 року № 3609-VI (законопроект № 8217), наразі вкажу на найбільш примітні, на мій погляд, нововведення щодо податку на прибуток підприємств. У пості від 29 липня 2011 року я вже згадував про зміни, внесені цим законом стосовно адміністрування податків, а у пості від 18 серпня 2011 року – стосовно ПДВ.

Отже, в оподаткуванні податком на прибуток змінилося наступне: 

- Уточнено, що якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування нематеріального активу не визначено, то такий строк становить 10 років безперервної експлуатації

- Виправлено проблему, пов’язану з невключенням до складу витрат цінно-паперового обліку витрат на придбання цінних паперів під час їхнього первинного розміщення. Такі витрати визнаються витратами у цінно-паперовому обліку у звітному періоді, у якому відбулося відчуження відповідних цінних паперів.

- Виправлено проблему, яка існувала у зв’язку з неможливістю віднесення до складу витрат собівартості товарів, за які було отримано передоплату ще до набрання чинності Розділом ІІІ («Податок на прибуток підприємств») Податкового кодексу та включено її до складу валового доходу відповідно до правила «першої події» (детальніше у моєму пості від 22 липня 2011 року). Внесені до Податкового кодексу зміни дозволяють визнавати такі витрати на дату відвантаження відповідних товарів покупцю, а також корегувати дохід/витрати при поверненні відповідних авансів.

- Продовжено період звільнення від застосування штрафних санкцій за порушення порядку справляння податку на прибуток підприємств. Платники податку на прибуток не повинні притягатися до відповідальності за порушення податкового законодавства не лише за наслідками другого та третього кварталу 2011 року, а ще й за наслідками четвертого кварталу цього року.

Немає коментарів:

Дописати коментар