Порушення кримінальної справи і узгодження податкових зобов’язань ~ U-Tax Blog

суботу, 28 квітня 2012 р.

Порушення кримінальної справи і узгодження податкових зобов’язань

Фото з http://sc.gov.u
На практиці існує позиція, що кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків не може бути порушено до узгодження податкових зобов'язань. Прихильники цієї позиції посилаються на п. 56.22 Податкового кодексу (до вступу в силу кодексу - на п.5.2.6. Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»). Згідно з даними нормами у разі оскарження податкового повідомлення-рішення обвинувачення в ухиленні від сплати податків не може ґрунтуватися на такому повідомленні-рішенні до закінчення процедури оскарження, тобто до узгодження податкового зобов'язання.

На мій погляд, позиція більш ніж спірна, особливо враховуючи, що:



1. Відповідно до нововведення Податкового кодексу (п. 58.4) розслідування кримінальної справи має передувати прийняттю податкового повідомлення-рішення, а не навпаки;

2. Встановлена вказаними нормами заборона стосується пред’явлення обвинувачення, а не порушення кримінальної справи;

3. У зазначених вище нормах прямо вказано, що дана заборона не поширюється на випадки, коли обвинувачення в ухиленні від сплати податків базується не лише на рішенні податкового органу, й а доведено на підставі додатково зібраних доказів відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства.

Практика судів не однозначна. У більшості випадків суди, які розглядають скарги на постанови про порушення кримінальних справ, не поділяють такої позиції. Вони посилаються на те, що зазначена вище заборона стосується пред'явлення обвинувачення, а не порушення кримінальної справи. Класичний приклад - ухвала Вищого спеціалізованого суду України з вирішення цивільних і кримінальних справ від 07 лютого 2012 року у справі ВАТ «Стрийський завод «Металіст»*.

Хоча серед суддів трапляються і «апологети» озвученої позиції, особливо якщо на момент розгляду скарги на постанову про порушення кримінальної справи адміністративним судом скасовано відповідні податкові повідомлення-рішення. Приклад – ухвала Вищого спеціалізованого суду України з вирішення цивільних і кримінальних справ від 28 квітня 2011 року у справі ПП«Бліц-Трейд»**.

Немає коментарів:

Дописати коментар