Податкова реформа від “Слуги Народу” ~ U-Tax Blog

понеділок, 2 грудня 2019 р.

Податкова реформа від “Слуги Народу”

14 листопада 2019 року мав за радість провести вебінар на базі ЛІГА-ЗАКОН  на тему податкової реформи від “Слуги Народу”. 

Під час вебінару було розглянуто як ті зміни, які було вже втілено у життя, так і ті, які тільки плануються. Серед перших було розглянуто, зокрема, декриміналізацію фіктивного підприємництва та підвищення порогів для відповідальності за ухилення від сплати податків. Серед других - запровадження єдиного рахунку для сплати податків, податкову амністію, створення Бюро фінансових розслідувань та ряд змін щодо адміністрування податків згідно із законопроектом № 1210-1. 

Найбільшу увагу під час вебінару було приділено питанню впливу декриміналізації фіктивного підприємництва на практику вирішення податкових спорів. Вже є перші судові рішення після декриміналізації. На жаль, у цих рішеннях часто дається діаметрально протилежна оцінка факту декриміналізації. Одні суди у зв’язку з декриміналізацію не враховують вироків про засудження  посадових осіб контрагентів за фіктивне підприємництво, які були постановлені до декриміналізації. Інші суди, навпаки, не бачать жодних перепон для врахування таких вироків. 

Також особливе занепокоєння викликає знайдений податковою міліції замінник фіктивного підприємництва. Мова йде про ст. 201-1 Кримінального кодексу України (підроблення документів, які подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців). Податкова міліція зараз намагається активно застосовувати дану статтю у тих випадках, які раніше потрапляли під фіктивне підприємництво. Є побоювання, що з часом така практика стане масовою і, відповідно, позитивний ефект від декриміналізації фіктивного підприємства буде зведений нанівець.

Немає коментарів:

Дописати коментар