ПОДАТКОВІ СПОРИ І СУД: ПОСЛАБЛЕННЯ КАРАНТИНУ ~ U-Tax Blog

суботу, 18 липня 2020 р.

ПОДАТКОВІ СПОРИ І СУД: ПОСЛАБЛЕННЯ КАРАНТИНУ

Можна сказати, що вчора (17 липня 2020 року) увійшло в історію як день серйозного послаблення карантину у сфері вирішення податкових, а власне й інших судових спорів. 

У цю дату набрав чинності закон від 18.06.2020 No 731-IX. Даним законом: 

- Вилучено з Кодексу адміністративного судочинства України та інших процесуальних кодексів положення про продовження практично всіх процесуальних строків на строк дії карантину.

- Встановлено, що продовжені згідно зі згаданим вище вилученим положенням на строк дії карантину процесуальні строки закінчуються через двадцять днів після набрання чинності законом, тобто 6 серпня 2020 року. 

- Замість автоматичного продовження на період карантину процесуальних строків передбачено можливість їхнього поновлення судом. Поновлення не обіцяє бути легким. Для поновлення строку треба доказати, що пропуск строку був зумовлений саме заходами, запровадженими у зв'язку з карантином. 

Не обійшлося і без курйозів. У законі передбачено абсолютно позбавлену логіки норму про те, що суд може продовжити процесуальні строки у рамках 20 днів після набрання чинності законом на підставах, визначених законом. 

Що мається на увазі не зрозуміло. 

По-перше, як зазначалося вище, протягом цих 20 днів процесуальні строки вважаються автоматично продовженими у силу прямого положення закону.  

По-друге, законом визначено лише підстави для поновлення, а не продовження процесуальних строків. 

Звертаємо увагу, що поновлення перебігу процесуальних строків стосується лише судових податкових спорів. У царині адміністративного оскарження все залишається без змін.

Пункт 52-8 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України продовжує діяти. Згідно з цим пунктом строки на адміністративне оскарження вважаються зупиненими до останнього календарного дня місяця, у якому завершиться дія карантину. 

Немає коментарів:

Дописати коментар