Виступ на засіданні податкового комітету Асоціації правників України на тему податкових спорів ~ U-Tax Blog

неділю, 3 жовтня 2021 р.

Виступ на засіданні податкового комітету Асоціації правників України на тему податкових спорів

Був радий виступити на засіданні комітету з податкового та митного права Асоціації правників України на тему вирішення податкових спорів.

Мій виступ був присвячений: 

1) Практиці оскарження наказів про перевірку, прийнятих податковими органами відповідно до постанови Кабінету Міністрів України (КМУ) від 03.02.2021 № 89. Цією постановою було звужено сферу дію мораторію на проведення податкових перевірок у період карантину. Постановою, серед іншого, було дозволено проведення планових перевірок. 

Практика на даний час існує максимум на рівні апеляційних судів. Такі справи Верховним Судом ще не вирішувалися. 

Практика на рівні апеляційних судів є неоднозначною. У деяких випадках суди стають на бік платників, визнаючи, що постанова КМУ не мала права звужувати сферу застосування мораторію, передбаченого Перехідними положеннями Податкового кодексу України. В інших випадках, навпаки, апеляційні суди визнають, що запроваджене постановою КМУ звуження мораторію є законним. При цьому, вони посилаються на те, що постанову КМУ було прийнято відповідно до прямої вказівки у Законі України від 17.09.2020 № 909-ІХ (про внесення змін до Закону про Державний бюджет України на 2020 рік). 

Цікавим є те, що, як правило, Шостий апеляційний адміністративний суд (м. Київ) демонструє лояльний для платників підхід. П'ятий (м. Одеса) та Другий (м. Харків) апеляційні адміністративні суди, навпаки, більше схильні розділяти логіку податківців. 

2) Практиці у справах про застосування непрямих методів оподаткування для цілей нарахування податку на доходи фізичних осіб. 

Ця практика виникла останніми роками у зв'язку зі спробами податківців здійснити донарахування державним мужам при виявленні розбіжностей між їхніми офіційними доходами і вартістю активів в електронних деклараціях.

Актуальність цієї практики сильно зросла у зв'язку із проведенням починаючи з вересня 2021 року податкової амністії. 

Практика у цій категорії справ вже присутня на рівні Касаційного адміністративного суду і є абсолютно позитивною для платників податків. Суд визнає застосування непрямих методів визначення доходів незаконним. 



1 коментар:

  1. финансовое восстановление с помощью Бенджамина Ли. электронная почта: 247officedept@gmail.com это его адрес электронной почты, а это его номер в WhatsApp + 1-989-394-3740. Я Леонардо Хьюго, агроном, который смог возродить умирающее производство кормов для скота с помощью милостивого кредитора, известного как Бенджамин Бриэль Ли, кредитный офицер. Я хочу, чтобы вы знали, что его служение - это подходящее место для вас, чтобы решить все ваши финансовые проблемы, потому что я живое свидетельство, и я не могу просто держать это при себе, когда другие ищут способ получить финансовую поддержку. Я хочу, чтобы вы все связались с этим посланным богом кредитором, используя указанные данные, чтобы стать участником этой прекрасной возможности, а также они работают с хорошим / уважаемым банком, который без задержки переводит деньги на мой счет.

    ВідповістиВидалити