Новела 4 - протидія зловживанню процесуальними правами ~ U-Tax Blog

пʼятницю, 14 липня 2017 р.

Новела 4 - протидія зловживанню процесуальними правами

Співавтор Антон Гаврик

Продовжуємо серію публікацій на тему найбільш яскравих змін нової редакції Кодексу адміністративного судочинства України для практики вирішення податкових спорів.  

Нижче пропонується огляд четвертої, звісно, на наш погляд, за значимістю зміни, яка стосується боротьби зі зловживанням процесуальниии правами.

Огляд інших значимих змін  доступний тут: новела № 1, новела № 2, новела № 3.  

Законопроектом передбачено заходи боротьби зі зловживанням процесуальними правами.

Як зловживання процесуальними правами, наприклад, може розглядатися: затягування чи перешкоджання розгляду справи, подання “позовів-клонів” та штучне об’єднання позовних вимог з метою потрапляння справи до “потрібного” суду та/чи судді.

Перший і головний наслідок виявлення факту зловживання процесуальними правами:  відмова у задоволенні відповідного клопотання чи заяви. Додатковими негативними наслідками може бути: покладення судових витрат незалежно від результатів розгляду справи, дисциплінарна відповідальність адвокатів та службових осіб суб’єктів владних повноважень, застосування заходів процесуального примусу, наприклад, штрафу.  

Законопроектом передбачено і певні превентивні заходи, направлені проти зловживання процесуальними правами. Так, наприклад, з метою запобігання поданню “позовів-клонів” передбачено нову вимогу до тексту позовної заяви:  письмове підтвердження позивача про неподання ним аналогічних  позовів.

* Фото з http://abovethelaw.com

Немає коментарів:

Дописати коментар